Συμπληρώθηκαν δυο μήνες από την ανάληψη καθηκόντων του νέου διορισμένου ΚΔΣ του Ερυθρού Σταυρού. Δυο μήνες με συγκρουόμενα και αντιφατικά συναισθήματα που ένιωσε η πλειονότητα των Ερυθροσταυριτών. Από την ελπίδα, στην χαρά, από την χαρά στην αναμονή, από την αναμονή στην απογοήτευση και από την απογοήτευση στον θυμό.
Ναι. Θυμός επικρατεί αυτή την στιγμή για όσα γίνονται, για όσα δεν γίνονται και για όσα κυκλοφορούν με μορφή ψιθύρων για την λειτουργία κάποιων μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως είχαμε εξαγγείλει από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της Πανελλήνιας Κίνησης Ερυθροσταυριτών θα είμαστε αρωγοί σε κάθε απόφαση ή ενέργεια που θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα δημοσιοποιούμε τα πάντα που θα θίγουν ή θα προσβάλουν την σπονδυλική στήλη του ΕΣ, τους Εθελοντές του.
Και αυτή την στιγμή γίνονται αρκετά που μας θίγουν και μας προσβάλουν.
Αθέτηση υποσχέσεων που δόθηκαν δημόσια, καθυστερήσεις υλοποίησης αποφάσεων που πάρθηκαν και ανακοινώθηκαν, κομματικές πιέσεις για τις οποίες βουίζει ο τόπος και ενέργειες προσωπικής προβολής για να επιτευχθεί η αναγνωρισιμότητα που χρειάζεται στις επερχόμενες Εθνικές εκλογές. Ναι. Μιλάμε για τον Γ. Γραμματέα του ΚΔΣ.
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Π.Κ.Ε. δεν είναι εναντίον κανενός αλλά κυρίως δεν ανήκει σε ΚΑΜΙΑ πλευρά, παράταξη ή ομάδα.
Ας τα δούμε όλα αυτά με την σειρά.
13/2/2018 Ορίζεται το νέο ΚΔΣ με βάση την απόφαση 440/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και εκδίδεται σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του ΕΕΣ (δείτε εδώ). Είναι η ελπίδα.
8/3/2018 Γίνεται συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΚΕ με τον Πρόεδρο, δυο Αντιπροέδρους και τον Γ. Γραμματέα στην οποία θέσαμε σειρά θεμάτων που απασχολούσαν την πλειονότητα των Ερυθροσταυριτών. Πήραμε την διαβεβαίωση ότι θα εξετασθούν και θα παρθούν αποφάσεις στα πλαίσια των κανονισμών του ΕΕΣ και του Νόμου. Για την συνάντηση αυτή το ΚΔΣ εξέδωσε στις 14/3 σχετικό δελτίο τύπου (δείτε εδώ).
11/3/2018 Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ πρέσβης κ. Αλεξανδρής στην κεντρική ομιλία του, στην Διημερίδα που διοργάνωσε το Π.Τ. Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, αναφέρθηκε στην ανάγκη της επαναφοράς στην ομαλότητα μέσω των εκλογών και την ύπαρξη νέου αιρετού Διοικητικού συμβουλίου το ταχύτερο δυνατόν (δείτε εδώ). Η χαρά.
27/3/2018 Ανακοινώνεται η ακύρωση και άρση όλων των άδικων και παράνομων ποινών που επεβλήθησαν σε Εθελοντές από Διοίκηση Αυγερινού (δείτε εδώ). Η μεγαλύτερη χαρά.

Σήμερα, δυο μήνες μετά, είδατε να γίνεται τίποτα από όλα αυτά; Ακούσατε κάτι για εκλογές; Είδατε “πεθαμένα” τμήματα να ζωντανεύουν με την επιστροφή άδικα και παράνομα τιμωρημένων; Είδατε να καταλογίζονται ευθύνες σε αυτούς που επέβαλαν αυτές τις ποινές; Είδατε να γίνεται κάτι με τα Περιφερειακά Συμβούλια που κάνουν ανοιχτά παιχνίδι είτε υπέρ του Dr Αυγερινού είτε υπέρ μεγάλου κόμματος και βουίζουν οι τοπικές κοινωνίες στις οποίες συμβαίνουν αυτά τα τραγικά και ευτράπελα μαζί;
Αν κάποιος είδε ή άκουσε κάτι για όλα αυτά θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσει και εμάς που δεν τα αντιληφθήκαμε.
Αν για όλα αυτά υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες ή χρονοβόρες διαδικασίες θα το δεχτούμε αλλά εφόσον υπάρχει ενημέρωση, φυσικά μέχρι του σημείου που είναι εφικτή η δημοσιοποίηση κάποιων θεμάτων. Ίσως θα έπρεπε να βελτιωθεί ή να αλλάξει η επικοινωνιακή πολιτική του ΚΔΣ γιατί σήμερα είμαστε στο σκοτάδι.
Θα πρέπει όμως, για να είμαστε δίκαιοι, να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτό το διάστημα πέτυχαν σε συνεργασία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό την συμμετοχή του ΕΕΣ στα δρώμενα του παγκόσμιου Ερυθροσταυρικού κινήματος και το σημαντικότερο πέτυχαν την μη αποπομπή από την Ερυθροσταυρική Οικογένεια αλλά και την αποδοχή του οδικού χάρτη του ΕΕΣ που οδηγεί στις εκλογές μέχρι την 8η Ιουνίου. Δεν γνωρίζουμε τι λέει η επιστολή που έστειλε η Γενεύη γιατί δεν κοινοποιήθηκε ποτέ και θα θέλαμε ξέραμε το περιεχόμενο της. Αφορά και εμάς, τους Ερυθροσταυρίτες…

Και ας πάμε στον Γ. Γραμματέα. Είναι, για κάθε άνθρωπο, θεμιτές οι πολιτικές φιλοδοξίες και μάλιστα τις υποστηρίζουμε γιατί θέλουμε άνθρωποι δικοί μας, που υπηρετούν τον ΕΣ, να κάνουν άλματα προόδου και καριέρες υψηλού επιπέδου. Και ο κ. Γ. Γραμματέας ευθαρσώς έχει δηλώσει δημόσια ότι τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Όταν όμως αυτό γίνεται στις πλάτες του Ερυθρού Σταυρού δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε. Όμως ο κ. Γ. Γραμματέας προκαλεί με τέτοιες συμπεριφορές. Θα παραβλέψουμε το γεγονός της προβολής και συνεχούς παρουσίας συγγενικού προσώπου σε εκδηλώσεις του ΕΣ στις οποίες βρίσκεται στο προσκήνιο χωρίς καμιά ιδιότητα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως την κραυγαλέα προβολή των “Πραιτοριανών” του παρά το ότι η συμπεριφορά τους – ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν – ήταν προκλητική. Δεν μπορεί σε κάθε εκδήλωση να συνοδεύεται από την εκτελούσα χρέη Τομεάρχη όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα της ευθύνης στις παράνομα επιβληθείσες ποινές. Δεν μπορεί να παρευρίσκονται οι Αρχηγοί Τμημάτων, όπως της Αθήνας ή του Πειραιά, σε εκδηλώσεις άλλου Τμήματος όταν μάλιστα σε βάρος του ενός υπάρχουν αναφορές που έχουν σχέση με την συμπεριφορά του και τις οποίες ο Τομέας ή όποιος άλλος θάβουν σε κάποιο συρτάρι. Έτσι υποβιβάζεται και υποτιμάται ο Αρχηγός του τμήματος που τους φιλοξενεί. Και μιλάμε για το Τμήμα της Κορίνθου που είναι η εκλογική περιφέρεια του κ. Γενικού. (Δείτε εδώ)
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα τα Περιφερειακά Τμήματα συγκέντρωσαν τρόφιμα ή άλλα είδη για τις γιορτές του Πάσχα και μόνο στην Κόρινθο να πήγαν αυτοκίνητα και άνθρωποι από την Αθήνα για να διαθέσουν είδη σε αναξιοπαθούντες πολίτες της περιοχής μέσω άλλης οργάνωσης (Δείτε εδώ). Δεν μπορούσε να το κάνει ο ίδιος ο ΕΕΣ ή το τμήμα της Κορίνθου όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα; Μάλιστα ο κ. Γενικός αποκάλεσε τον εαυτό του «εκλεγμένο Πρόεδρο του ΕΕΣ» (δείτε εδώ). Κύριε Γενικέ Γραμματέα ούτε εκλεγμένος είστε ούτε Πρόεδρος. (Η προσπάθεια που έγινε για να “εξαφανιστεί” το video από το youtube ήταν άκαρπη γιατί το προβλέψαμε και το σώσαμε. Έτσι το βλέπετε από την σελίδα μας στο fb)

Ξεκαθαρίζουμε, και πάλι, ότι δεν έχουμε (από πού και γιατί άλλωστε;) προσωπικά με κανέναν. Τον Ερυθρό Σταυρό υποστηρίζουμε, τόσο απλά.
Και – ειλικρινά – ευχόμαστε να είναι απλά φήμες όσα ακούγονται για ωμές κομματικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά του ΕΕΣ παρά το ότι υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες και στοιχεία για κάτι τέτοιο, και όπως φαίνεται αντικατέστησαν τον Αυγερινό, ο οποίος ξαφνικά χάθηκε από το προσκήνιο, με άλλον “τοποτηρητή” που κάνει την δουλειά τους. Αλλά ο Ερυθρός Σταυρός δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, σε καμιά κυβέρνηση, σε κανένα ΚΔΣ διορισμένο ή αιρετό. Ανήκει στον Ελληνικό λαό και πρέπει να καταλάβουν όσοι θέλουν να τον χειραγωγήσουν ότι αν ανοίξουν στόματα (και είναι έτοιμα πολλά) η ζημιά τους θα είναι μεγαλύτερη από τα κέρδη τους.

Επανερχόμαστε στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι με την τεράστια κοινωνική και επαγγελματική διαδρομή που έχουν τα μέλη του να μη τιμήσουν την υπογραφή τους και να μην υποστηρίξουν τις αποφάσεις τους. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, η οποία είμαστε σίγουροι ότι περισσεύει στους ανθρώπους του ΚΔΣ, να στηρίξουν τον βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας: την δύναμη της πλειοψηφίας.
Θα πρέπει λοιπόν να μην απογοητεύσουν όλους αυτούς του Εθελοντές που πίστεψαν σε αυτούς και να υλοποιήσουν ΑΜΕΣΑ τις αποφάσεις και τα υποσχόμενα τους γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Και να επιβάλουν (αν χρειαστεί) την δύναμη της πλειοψηφίας σε οποιονδήποτε δεν σέβεται αυτή την δύναμη και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την αγνοήσει. Ακόμη και αν χρειαστεί η απομόνωση του και η δημόσια καταγγελία του.
Διαφορετικά, αν δεν έχουν αυτή τη δύναμη, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα έως και επικίνδυνα για τον Ερυθρό Σταυρό που αυτή την στιγμή έχει αν όχι την ομοψυχία, τουλάχιστον την ομοφωνία μεταξύ των μελών του ΚΔΣ. Επίσης μια τεχνητή κρίση που θα ανάγκαζε κάποιους σε παραιτήσεις ή κάποιες “παραιτήσεις” που θα εξυπηρετούσαν περίεργους σκοπούς και στόχους είναι θα απαράδεκτες με όποια δικαιολογία και αν γίνουν. Όσοι τολμήσουν να το πράξουν θα γράψουν τα ονόματα τους με μαύρα αντί χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και οι υπαίτιοι θα θεωρηθούν σαν οι νεκροθάφτες του. Ελπίζουμε να γίναμε κατανοητοί.
Και περιμένουμε και εμείς με αγωνία το σκεπτικό μιας Δικαστικής απόφασης που γνωρίζουμε ότι θα κοινοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Αλλά γι’ αυτό το καυτό θέμα θα επανέλθουμε όπως και για το αμέσως από κάτω από το ΚΔΣ “επιτελείο των αδιάφθορων” του Αυγερινού.

Εμείς παραμένουμε στις επάλξεις γιατί – δυστυχώς – οι μάχες ξαναρχίζουν…

Με εντολή της Δ.Ε. της Πανελλήνιας Κίνησης Ερυθροσταυριτών

Φώτης Βακιρτζηδέλης

Υπεύθυνος επικοινωνίας