Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την 440/2018 απόφαση του έβαλε τέλος σε μια αρρωστημένη κατάσταση αβεβαιότητας αλλά και – σχεδόν – παρανομίας στον τρόπο που γινόταν η άσκηση διοίκησης του μεγαλύτερου Εθελοντικού οργανισμού της χώρας, του ΕΕΣ. Μια προσωρινή Διοίκηση κατάφερνε να παίρνει απανωτές εξάμηνες παρατάσεις της θητείας της με “περίεργο” τρόπο και να κάνει τα πάντα, εκτός από το να εκτελέσει της εντολή του Δικαστηρίου: Να προκηρύξει εκλογές για υπάρξει μια πραγματικά εκλεγμένη Διοίκηση. Συμβάσεις και αναθέσεις έργων που χρήζουν διερεύνησης από τις αρχές, ανηλεές κυνηγητό εργαζομένων που τολμούσαν να έχουν αντίθετη άποψη, αποκεφαλισμοί έμπειρων Εθελοντών με πολλά χρόνια προσφοράς και αντικατάστασης τους με μια ομάδα ημετέρων και πολλά άλλα που ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της. Αποτέλεσμα αυτής της καθεστωτικής πρακτικής ήταν η διάλυση πολλών τμημάτων (κυρίως Σαμαρειτών) σε αρκετές πόλεις, η ξαφνική αναρρίχηση σε υψηλά αξιώματα ανθρώπων που ήρθαν από το πουθενά, διορισμοί συγγενών κάθε βαθμού σε καίριες θέσεις και το στήσιμο ενός μηχανισμού που εξυπηρετούσε τους σκοπούς της Κεντρικής Διοίκησης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δυσλειτουργία του ΕΣ κάτι που άρχισε να δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις όπως παρέμβαση του ΚΔΣ της Γενεύης, εσωτερικές αντιδράσεις και μαζικές αποχωρήσεις ή παραιτήσεις Εθελοντών (από αυτούς γεννήθηκε και η Πανελλήνια Κίνηση Ερυθροσταυριτών) και τέλος την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας που με δική του παρέμβαση ζητήθηκε από το Δικαστήριο η αποπομπή της «μόνιμα προσωρινής» Διοίκησης κάτι που τελικά επετεύχθη. Με την προαναφερόμενη απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διόρισε νέα προσωρινή Διοίκηση η οποία, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης είναι η εξής
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΔΙΟΡΙΖΕΙ προσωρινή διοίκηση του σωματείου με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, αποτελούμενη από είκοσι (20) τακτικά μέλη και ειδικότερα από τους:
1) Χαράλαμπο Γεωργακόπουλο του Δημητρίου, επίτιμο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
2) Παναγιώτη Μεντζελόπουλο, συνταξιούχο διευθυντή καταστήματος τραπέζης
3) Παναγιώτη Ανδρικόπουλο του Σπυρίδωνα, δικηγόρο Αθηνών
4) Χριστίνα Χαρατσάρη-Βαληνάκη, δικηγόρο Αθηνών
5)Σεραφείμ Σεφεριάδη του Προδρόμου, επίτιμο Πρόεδρο Εφετών
6) Δημήτριο Παπαπετρόπουλο. επίτιμο Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
7) Αντώνιο Πετιμεζά ή Πετμεζά του Γκολφίνου, πλοίαρχο Π.Ν.
8) Αικατερίνη Τούτουζα, αρχιτέκτονα μηχανικό
9)Νικόλαο Οικονομόπουλο, πανεπιστημιακό ιατρό
9) Παναγιώτη Ρουπή του Νικολάου, επίτιμο Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου
10)Αναστάσιο Κουζούπη, επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας
11)Άννα Τάγκα του Ελευθερίου, ιατρό δερματολόγο επιμελήτρια Α’- Γ.Ν.Α. Συγγρού
12) Εμμανουήλ Μουζάκη, δικηγόρο Αθηνών
13) Χρήστο Κουτσονάσιο, δικηγόρο Αθηνών
14) Αθανάσιο Μήτσιου, υπάλληλο του Τμήματος Πληροφορικής και Οργάνωσης στο ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο»
15)Παναγιώτα Νικολοπαύλου;. πτυχιούχο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
16) Μαρούδα Μαρία Ντανιέλλα, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου
17) Αλέξανδρο Αλεξανδρή, επίτιμο πρέσβη
18) Μαριέττα Προβοπούλου, πτυχιούχο δημόσιας υγείας
19) Ιωάννη Χαραλαμπάκη, υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου Κρήτης
20) Δημήτριο Μπαύτλη του Θεοφάνη, ιατρό, κάτοικο θεσσαλονίκης,
καθώς και από έξι (6) αναπληρωματικά μέλη, αποτελούμενα από τους:
1) Γεώργιο Ηλιάδη, καθηγητή Πανεπιστημίου
2) Φώτιο Καύμενάκη του Αναστασίου, επίτιμο Αρεοπαγίτη,
3) Γρηγόρη Λέων του Δημητρίου, πρόεδρο ιατροδικαστικής εταιρίας
4)Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, καθηγητή Νομικής
5) Αλέξιο Θεοδωρόπουλο του Σωκράτη, δικηγόρο Αθηνών
6) Δέσποινα Ατταλιάλη, υπάλληλο ΕΦΚΑ,
προκείμενου, αφού συγκροτηθεί σε σώμα με πρωτοβουλία του πρώτου τακπκού μέλους, Χαράλαμπου Γεωαγακόπουλου να συγκαλέσει την Γενική Συνέλευση των μελών ταυ σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» για τη διενέργεια αρχαιρεσιών προς ανάδειξη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών καταστατικών οργάνων του σωματείου, εντός προθεσμίας, τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση της παρούσας και να επιμεληθούν κατά το χρονικό αυτό διάστημα την διενέργεια απλών διαχειριστικών πράξεων με απολύτως επείγοντα χαρακτήρα.
ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του, στην Αθήνα, στις 8 Φεβρουαρίου 2018 χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων τους δικηγόρων.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα καθολικό αίτημα των Εθελοντών για τους αδίκως τιμωρηθέντες: Η ακύρωση των παράτυπων και παράνομων τιμωριών και διαγραφών που επέβαλε η απερχόμενη Διοίκηση με εργαλεία τον Αρχηγό των Αρχηγών και την Τομεάρχη χωρίς να νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο. Θα είναι μια κίνηση που θα αποκαταστήσει το κύρος των αδικημένων και θα συσπειρώσει και πάλι τους Εθελοντές. Υπάρχει και πολύ λεπτό θέμα των παυθέντων Περιφερειακών Δ.Σ. το οποίο χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς και θα είναι ένα αγκάθι που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα εκλεγμένη Διοίκηση.
Με βάση τα παραπάνω η Πανελλήνια Κίνηση ξεκαθαρίζει ότι: Με την Διοίκηση που έπαυσε το Δικαστήριο αλλά και με την νέα προσωρινή που διόρισε δεν έχουμε καμιά προσωπική σχέση είτε φιλική είτε αντιπαλότητας.
Πιστοί στην εξαγγελία της ίδρυσης μας θα είμαστε αρωγοί στο έργο της οποιασδήποτε Διοίκησης (διορισμένης ή εκλεγμένης) εφόσον αυτό γίνεται μέσα στα πλαίσια των κανονισμών και του Ερυθροσταυρικού πνεύματος και θα καταγγέλλουμε κάθε ενέργεια ή απόφαση της θα αντίκειται σε αυτά. Η σκληρή κριτική που ασκήσαμε το τελευταίο διάστημα στην Διοίκηση Αυγερινού και στο περιβάλλον της δεν έχει να κάνει με πρόσωπα αλλά με πρακτικές που έφεραν τον Ερυθρό Σταυρό στα πρόθυρα της διάλυσης. Και – ευχόμαστε να μη χρειαστεί – θα το κάνουμε και στο μέλλον αν οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει τον ΕΣ για προσωπική προβολή ή οφέλη. Διαφορετικά θα είμαστε στο πλευρό τους για δημιουργήσουμε και πάλι, όλοι μαζί, έναν ΕΣ αντάξιο της ιστορίας και της παράδοσης του.
Για να ενημερώσουμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους Ερυθροσταυρίτες η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής: Η πρόσφατα διορισθείσα προσωρινή Διοίκηση θα πρέπει σε διάστημα τεσσάρων μηνών να διενεργήσει εκλογές με το παλιό καταστατικό με δεδομένη την απόρριψη του καταστατικού της Διοίκησης Αυγερινού. Οι ισχυρισμοί του τέως Προέδρου και του περιβάλλοντος του, ότι θα γίνουν εκλογές με το νέο καταστατικό ΤΟΥ, είναι όχι μόνο αβάσιμοι αλλά και ύποπτοι. Το απόσπασμα της απόφασης που αφορά το κομμάτι αυτό είναι ξεκάθαρο και κάθετο. Αναφέρει:
Επίσης κατά παράβαση του νόμου, του καταστατικού του σωματείου και των πιο πάνω αποφάσεων που καθόρισαν τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες της, η προσωρινή, διοίκηση προέβη στην διαγραφή 1.0ΌΟ περίπου μελών και στην εγγραφή 8.000 -10.000 νέων μελών (βλ. σελίδα 14 των ταυτάριθμων με την παρούσα πρακτικών -συνεδριάσεως του Δικαστηρίου!). Κατά την επικρατήσασα στην επιστήμη και στη νομολογία -γνώμη, παρά την εκκρεμοδικία της αγωγής ακυρώσεως της απόφασης της Γενικής .Συνέλευσης της 26-04-2015, με την οποία κυρώθηκε το τροποποιημένο καταστατικό του σωματείου., η προσωρινή διοίκηση -όφειλε να προκηρύξει τη διενέργεια .εκλογών για την ανάδειξη τακτικής διοίκησης του σωματείου, βάσει του παλαιού και ισχύοντος .καταστατικού, σύμφωνα και με την εντολή που έλαβε από τις πιο πάνω αποφάσεις που διόρισαν αυτές (βλ. σχετ. ΕφΑΘ 4773/19.96). Κατά τα προεκτεθέντα, έχει ήδη εκδοθεί η με αριθμό 11215/01-12-2017 απόφαση ταυ Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η από 26-04-2017 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» κατά το τμήμα που ακυρώνει τα άρθρα 7 περ.β΄, 8, 9 παρ. 8, 10 παρ .4, 11 παρ. 1 και 30 του από 26-04-2015 καταστατικού του σωματείου αυτού. Την απόφαση αυτή διαβεβαίωσε την Επιτροπή Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ότι θα. σεβαστεί ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, Αντώνιος Αυγερινός, προκείμενου να γίνουν οι αρχαιρεσίες ανάδειξης του τακτικού διοικητικού συμβουλίου, τις οποίες, η εν λόγω Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία να γίνουν μέχρι 08-03-2018. Βάσει των πραγματικών αυτών περιστατικών, κατά την κρίση αυτού του Δικαστηρίου., δεν πρέπει να παραταθεί η θητεία των μελών της προσωρινής διοίκησης του σωματείου, η πλειονότητα των οποίων δεν μπόρεσε επί τέσσερα περίπου έτη να εκπληρώσει τα καθήκοντα που ανατέθηκαν σ; αυτήν και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του σωματείου, σύμφωνα και με τις εντολές της Επιτροπής Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.”

Θα γίνουν λοιπόν εκλογές με το παλιό καταστατικό και η εκλεγμένη πλέον Διοίκηση, πάλι σε διάστημα τεσσάρων μηνών, πρέπει να συγκαλέσει καταστατική συνέλευση, να εκσυγχρονίσει το καταστατικό και με βάση αυτό να προκηρύξει και πάλι εκλογές. Δηλαδή μέσα στο 2018 θα έχουμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να εκλεγεί μια Διοίκηση με χρονικό ορίζοντα τέτοιο που θα της επιτρέψει να επουλώσει τις βαθιές πληγές που δημιούργησε το καθεστώς Αυγερινού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όμως. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ρεβανσιστικές τάσεις, ούτε διώξεις τύπου Αυγερινού. Θα πρέπει η νέα Διοίκηση να συσπειρώσει και πάλι τους Εθελοντές, τους εργαζόμενους και τα μέλη των Περιφερειακών Δ.Σ. γιατί στον ΕΣ δεν περισσεύει κανένας. Πρέπει όμως και όλοι εμείς – οι Ερυθροσταυρίτες – να ξεχάσουμε όσα μας χωρίζουν και δούμε μόνο όσα μας ενώνουν. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψει με πολύ πάθος και η Πανελλήνια Κίνηση.
Μια καλή ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης του Δικαστηρίου στο οποίο κατατέθηκαν σημεία και τέρατα για τα έργα και τις ημέρες της απερχόμενης Διοίκησης και τα οποία αποδείχθηκαν με στοιχεία, μας δείχνει τον αντίθετο με αυτά δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η νέα Διοίκηση.
Δείτε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών: