Την Κυριακή 3 Ιουνίου ο Ε.Ε.Σ απέκτησε (επιτέλους) αιρετή Διοίκηση μετά από 10(!!!) διορισμένες από Δικαστήρια προσωρινές διοικήσεις.
Για να φτάσουμε εδώ περάσαμε από σαράντα κύματα.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζητούσε εκλογές με νέο καταστατικό και διευρυμένη εκλογική βάση. Σωστό.
Ο διορισμένος Dr Αυγερινός έκανε ένα νέο καταστατικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του , όχι για να βγάλει τον Ερυθρό Σταυρό από το τέλμα αλλά για τον αιχμαλωτίσει και να τον ελέγχει ισόβια. Λάθος.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη (με απανωτές αποφάσεις) ακύρωσε το εξόφθαλμα παράνομο καταστατικό Αυγερινού και τον απέπεμψε, με το σκεπτικό ότι επί τέσσερις (4) απανωτές θητείες δεν μπόρεσε να κάνει εκλογές, διορίζοντας νέο Κ.Δ.Σ. μετά από παρέμβαση του Υπουργείου. Σωστό.
Το δικαστήριο διέταξε το νέο το νέο Κ.Δ.Σ. να κάνει εκλογές εντός τεσσάρων μηνών με το παλιό καταστατικό. Καλό και κακό. (Καλό γιατί θα γινόταν επιτέλους εκλογές και κακό γιατί θα γινόταν με ένα απαρχαιωμένο καταστατικό).
Υπήρξε ένα απίστευτο αλαλούμ.
Η Διεθνής Ομοσπονδία να απειλεί τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με αποπομπή από τις τάξεις της, κάτι που αν γινόταν θα ήταν εξευτελιστικό και για την Ελλάδα και για τον Ε.Ε.Σ. και στο εσωτερικό να μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ φατριών και συμφερόντων. Ο Αυγερινός να κατηγορεί χιλιάδες Εθελοντές και εργαζόμενους που δεν υπέκυπταν στις ορέξεις του σαν το “αμαρτωλό παρελθόν” και Μαρτινικούς την στιγμή που στενό του περιβάλλον αποτελούταν από ανθρώπους που βρισκόταν και δίπλα στον Μαρτίνη. Κόντεψε να διαλύσει τον Ερυθρό Σταυρό, τον έφερε στα πρόθυρα της αποπομπής και «διόριζε», σε καίρια πόστα, ανθρώπους που το μοναδικό τους προσόν (όχι όλων για να είμαστε δίκαιοι) ήταν ότι εκτελούσαν τυφλά τις εντολές του.
Δημιουργήθηκε ένα χάος από το οποίο κατάφερε, προς τιμήν της, να μας βγάλει η – διορισμένη – διοίκηση Αλεξανδρή μέσα στο χρονικό περιθώριο που της έδωσε η εντολή του Δικαστηρίου ενώ ήρθε σε συμφωνία (κερδίζοντας την ανοχή) με το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Κ.Δ.Σ.) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.Ε.Σ. – IFRC) καταθέτοντας έναν “οδικό χάρτη” που κάλυπτε τους πάντες. Την Ελληνική Δικαιοσύνη (που διέτασσε εκλογές με το παλιό καταστατικό), την Δ.Ο.Ε.Σ.Ε.Σ. – IFRC που ζητούσε εκλογές με νέο καταστατικό και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που επιτέλους θα έβγαινε από την περιπέτεια των διορισμένων Διοικήσεων. Ο “οδικός χάρτης” – ή συμφωνία κυρίων – προέβλεπε την διενέργεια εκλογών και σε τέσσερις μήνες δημιουργία νέου καταστατικού και εκλογών τον Οκτώβριο για νέα Διοίκηση εκλεγμένη από μια διευρυμένη εκλογική βάση. Αυτονόητο είναι ότι θεωρούμε πως ότι και να λέει το νέο καταστατικό πρωτεύων ρόλος πρέπει να δοθεί στην σπονδυλική στήλη του Ε.Σ. τους Εθελοντές του. Με βάση αυτές τις «δεσμεύσεις» Αλεξανδρή – που ήταν αποδεκτές από όλα τα μέλη του ΚΔΣ – έγιναν οι εκλογές.

Σήμερα, λίγες ώρες πριν το νεοεκλεγέν Κ.Δ.Σ. συνέλθει σε σώμα, ελπίζουμε ότι:
Θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την Δ.Ο.Ε.Σ.Ε.Σ. – IFRC και η νέα Διοίκηση θα ξεκινήσει την διαδικασία δημιουργίας νέου σύγχρονου καταστατικού και προχωρήσει σε εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα (Λέμε “εύλογο χρονικό διάστημα” γιατί δεν νομίζουμε ότι η δημιουργία καταστατικού, η έγκριση του από την Γενική Συνέλευση, η έγκριση του από το Πρωτοδικείο,η αποδοχή του από την Δ.Ο.Ε.Σ.Ε.Σ. – IFRC, η εγγραφή νέων μελών με βάση το νέο καταστατικό και η διενέργεια εκλογών μπορούν να γίνουν σε τέσσερις μήνες με δεδομένο το διάστημα του καλοκαιριού. Αλλά η «καθυστέρηση» π.χ. ενός μήνα δεν είναι πρόβλημα). Είναι όμως θέμα ΤΙΜΗΣ αλλά και πραγματικών ΚΙΝΔΥΝΩΝ να τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην Γενεύη. Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δηλώσεις του νέου ΚΔΣ για να διερευνήσουμε και τις προθέσεις του.
•Κατά την διάρκεια της δημιουργίας του νέου καταστατικού θα ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις των Εθελοντών.
•Θα υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ οι αποφάσεις της Διοίκησης Αλεξανδρή που ακύρωσε τις παράνομες πράξεις (τιμωρίες, διορισμούς, κλπ) του Αυγερινού.
Ευχόμαστε κάποια δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών περί μη τήρησης του “οδικού χάρτη” προς νέες εκλογές με σύγχρονο και δημοκρατικό καταστατικό να μην έχουν βάση και να βρίσκονται στην λογική της πολεμικής εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής. Διαφορετικά η απογοήτευση μας θα είναι μεγάλη γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Εθελοντών δεν έχει άλλη υπομονή. Θέλει έναν Ερυθρό Σταυρό αντάξιο της ιστορίας του και εφάμιλλο των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Συλλόγων και θα παλέψει σκληρά γι’ αυτό.

Με τις πραγματικές ευχές μας προς τη νέα Διοίκηση να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της «Ανάστασης» του Ε.Ε.Σ. περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες κινήσεις της παραμένοντας θεματοφύλακες των προσδοκιών των Ερυθροσταυριτών.

Με εντολή της Δ.Ε. της Π.Κ.Ε.
Φώτης Βακιρτζηδέλης
Υπεύθυνος επικοινωνίας